‘Neredeyse hayatta değiliz’: Gazze’den gelen paylaşımlar Filistin edebiyat festivalinde duygusal anlar yaşattı
3 mins read

‘Neredeyse hayatta değiliz’: Gazze’den gelen paylaşımlar Filistin edebiyat festivalinde duygusal anlar yaşattı

T24 Kültür-Sanat

500’den fazla kişi, Filistin halkıyla kültürel dayanışmayı simgeleyen bir şiir ve performans gecesi için Londra’daki bir bodrum katını doldurdu. Mısırlı yazar Ahdaf Soueif’in kurucularından olduğu ve 2008’den bu yana Londra’da her yıl düzenlenen Filistin edebiyat festivali PalFest, Kraliyet Coğrafya Topluluğu’nun, İsrail’deki güvenlik endişeleri nedeniyle rezervasyonlarını iptal etmesinin ardından mekansız kaldı. 

Organizatörler 600 bilet satmıştı ve alternatif bir mekan bulmak için kısıtlı zamanları vardı. Londra’da Milli Eğitim Birliği’nin içindeki salon son anda güvenlik altına alındı. Sahnenin etrafında yere oturan seyirciler, festivale çevrimiçi olarak katıldı. 

Etkinlik, Soueif’in “herkes için, özellikle de bu çatışma anlarında öldürülen tüm çocuklar için” olarak tanımladığı bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Gazze’den gelen güncellemeler, tüm elektrik ve telekomünikasyon kesintileri ve daha sonra İsrail birliklerinin kara saldırısının duyurulması nedeniyle, etkinlik gerçek zamanlı olarak kesintiye uğradı. 

Nobel Ödülü Sahibi Abdulrazak Gurnah, 2009 yılında Ramallah’a yaptığı gezinin kendisine işgal altındaki hayata “küçük bir bakış” kazandırdığını anlatarak, derslerine gitmek için üç saat yolculuk yapmak zorunda kalan öğrencilerden ve uzun süre ülkenin farklı bölgelerine seyahat edemeyen ve tıbbi bakımdan yoksun kalan hasta insanlardan söz etti. Hamas’ın “dayanılmaz ve affedilemez” olarak tanımladığı saldırılarını kınarken, ayrıca İsrail’in “acımasız, intikam dolu geri dönüşlerinden” bahsetti. Sözlerini şu sözlerle özetledi: “İnsanları bu şekilde öldürmek çok fazla.” 

Aktör Julie Christie ve Harriet Walter bölgedeki yazarlardan alıntıları okurken romancı Muhammed Hanif acil bir çağrıda bulundu: “Dünyanın hem İsrailli anne ve babaların hem de Filistinli ebeveynlerin kucaklaşabileceği kadar büyük bir kalbi var mı? Çocuklarının ertesi sabah hayatta olacaklarına dair makul bir güvenceyle uyumaları mümkün mü?”  

Saksafon sanatçısı Soweto Kinch müzik performansını sergilerken, Filistinli-Mısırlı şair Tamim Barguti de işgalin etkisinden bahsetti. Yazar Matthew Teller, Britanya’da Yahudi bir ailede büyüdüğünü anlatırken, “Doğu Kudüs’te bir yerleşim yerinde tatil yaptık. Tanıştığımız herkes Yahudi ya da İsrailliydi ya da her ikisiydi ve duyduğumuz her hikaye İsrail mucizesine dairdi. Orta Doğu’yu dolaşmaya başladığımda bildiğim hikayelerin yeni versiyonlarını duydum. Ve İsrail’e her döndüğümde, giderek daha az mantıklı geliyordu, ta ki artık hiçbir anlam ifade etmeyene kadar.” dedi. 

Aktör Tobias Menzies, şu anda Gazze’de bulunan Filistinli şair Mosab Abu Toha’nın, etrafa atılan bombalardan ve sivillerin ölmesinden söz eden sosyal medya paylaşımlarını okudu. İki gün öncesine ait bir fotoğrafta şunlar yazıyordu: “Komşularım öldürüldü. Bir diğeri ise hastane yataklarının yeterli olmadığını anlattı. Çocuklar çığlık atıyor. Patlamaların ışığı dışında hava karanlık. Neredeyse hayatta değiliz.” 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir